Cartoon club channel

Cartoon Network is een Amerikaans kabeltelevisienetwerk dat tekenfilms uitzendt. Het cartoon club channel eigendom van Turner Broadcasting System.

Op 17 september 1993 ging het van start met de Europese versie in het Engels, zonder ondertiteling. Door de jaren heen heeft Cartoon Network in Nederland en Vlaanderen een aantal veranderingen ondergaan. Er kwam een Nederlandse versie op 12 juli 1997 van 06. Sindsdien kwam er Nederlandse ondertiteling op Cartoon Network en enkele programma’s kwamen met een Nederlandse nasynchronisatie.

Op Koninginnedag 1999 werden alle programma’s en reclames uitgezonden met een oranje schijn. De Nederlandse versie stopte op 1 augustus 2001 en werd vervangen door de Europese versie met een Nederlands ondertiteling- of audiospoor. Hierbij stopte Cartoon Network om 22. Er kwamen geen Nederlandse speelgoedreclames meer en de promo’s voor nieuwe tekenfilms kwamen sindsdien in het Engels.

De Nederlandse versie werd beëindigd omdat het Nederlandse Turner Broadcasting System bureau in Amsterdam ermee ophield. Steeds meer analoge tv providers stopten met het aanbieden van Cartoon Network. Uiteindelijk verdween het in heel Nederland achter de decoder. De voormalige tv-zender Yorin zond sinds 5 november 2001 verschillende tekenfilms van Cartoon Network uit. In Vlaanderen gebeurde ongeveer het omgekeerde. Vanaf 1 april 2003 stopte Cartoon Network nog een uur vroeger: voortaan eindigden de uitzendingen al om 21. Het kreeg een nieuw logo op 21 april 2006.

25 april 2008 een optioneel Engels audiospoor toe aan Cartoon Network. Later volgden andere kabelbedrijven, zoals Telenet, Ziggo, Numericable en KPN. Sinds begin 2010 kwamen de reclames weer in het Nederlands, maar de tekst op het scherm bleef Engels. Op 17 november 2010 werd de Europese versie vervangen door een Nederlandse versie. Die zendt 24 uur per dag uit en heeft een nieuw logo.